Miniatura wpisu
Miniatura wpisu
powrót

Pyzy z mięsem bez glutenu

Produkt głęboko mrożony. BEZGLUTENOWY.

Proste i smaczne drugie danie. Farsz z mięsa wołowo-wieprzowego. Wyśmienicie komponują się zarówno z okrasą jak i surówkami lub z sosami.

Skład

woda, grysik ziemniaczany 18%, skrobia ziemniaczana, mięso wieprzowe 9%, mięso wołowe 4,6%, białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), olej rzepakowy, sól, błonnik pszenny bezglutenowy,  suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), mąka ryżowa.

Uwaga! Chronić przed rozmrożeniem. Po rozmrożeniu nie nadaje się do ponownego zamrożenia.

Alergeny występujące w zakładzie: jaja, mleko, gorczyca, soja.

Przygotowanie

Wrzuć pojedynczo zamrożone pyzy do 3 litrów posolonego wrzątku.

Nie przerywaj wrzenia i nie mieszaj. Od momentu wypłynięcia pyz na powierzchnię gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.

Po ugotowaniu wyjmij pyzy za pomocą łyżki cedzakowej. I podawaj tak, jak lubisz.

Wartości odżywcze

Wartość odżywczaw 100 g%RWS*
Wartość energetyczna708 kJ / 169 kcal8%
Tłuszcz
w tym, Kwasy tłuszczowe nasycone
6,1 g
1,3 g
9%
7%
Weglowodany
w tym cukier
22 g
0,5 g
8%
1%
Białko5,6 g11%
Sól0,28 g5%
*Reference intake of an average adult (8400 kJ / 2000 kcal).
Informacja dla osób chorych na cukrzycę:
zawartość wymienników w 100g produktu: WW 2,2 WBT 0,8.

Nasze przepisy

    Komentarze

    12 odpowiedzi na “Pyzy z mięsem bez glutenu”

    1. Dorota pisze:

      Witam,
      W składzie produktu widnieje błonnik pszenny bezglutenowy.
      Czy w takim przypadku pszenica nie powinna się pojawić w wymienionych alergenach na terenie zakładu?

      • Dzień dobry!
        Rozumiem pani obawy, dlatego spieszę z wyjaśnieniami. W naszym zakładzie produkcję mamy fizycznie rozdzieloną na produkty bezglutenowe i glutenowe. Część bezglutenowa zarówno produkcyjna, jak i magazynowa jest zabezpieczona i odseparowana od części glutenowej, również przed zanieczyszczeniami krzyżowymi. Nasze produkty są regularnie badane na zawartość glutenu. Błonnik pszenny bezglutenowy to surowiec szczególny, ponieważ jest wytwarzany z pszenicy, ale NIE z ziarna, które zawiera gluten/alergen, tylko z suszonych łodyg pszenicy, które nie zawierają w sobie glutenu. Jest to surowiec całkowicie wolny od glutenu, poparte jest to badaniami, a także zatwierdzone przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, które nas audytowało i przyznało Certyfikat Przekreślonego Kłosa. JAWO Pyzy z mięsem są produktem bezglutenowym w 100%.

        Pozdrawiam
        Magda Parkitna

    2. DARECZEK pisze:

      Kocham was za to ze robicie pyzy z mieskiem bez glutenu sa zajebiste a ja nie moge glutenu jesc wiec ciagle je kupuje mniamusne sa pozdrawiam

    3. Maria pisze:

      witam czy mozna zamowic produkty do Szwecji, jestem osoba prywatna a bardzo uwielbiam pyzy ziemniaczane z miesem i inne mrozonki jak pierogi z miesem z serem z kapusta i grzybami, bigos , flaczki w rosole itd. j
      Czy jak podam adres do lidel w Sandviken czy panstwo moga sie z kontaktowac z chefem sklepu i zaproponowac zamowienie, bo napewno sama bym to wykupila gdyz mam rowniez smakoszow znajomych tutaj i nie byloby klopotu ze sprzedaniem. Adres do LIdel i Sandvieken jest:
      Lidel Svarvargatan 26
      811 36 SANDVIKEN
      +46 (0)20 190 80 70, i poprosic chefa w Lidel i Sandviken.
      Prosze o odpowiedz
      Pozdrawia Maria Björk

      • Dzień dobry!
        Przykro mi bardzo, ale nie ma takiej możliwości. Jako producent prowadzimy tylko sprzedaż hurtową i podpisujemy umowy z hurtowniami, a nie bezpośrednio ze sklepami.
        Jednak, żeby pani nie zostawiać z niczym, kolega z działu eksportu w prywatnej wiadomości napisze do pani i przekaże namiar na naszego dystrybutora w Szwecji. Może w taki sposób uda się zaopatrzyć sklep w pani okolicy.
        Pozdrawiam serdecznie
        Magda Parkitna

    4. Magdalena pisze:

      NAJWSPANIALSZE, NAJPYSZNIEJSZE PYZACZKI NA ŚWIECIE. DELIKATNE CUDOWNIE DOPRAWIONE. PYSZNE NAWET BEZ OKRASY…Odkryłam je przez przypadek i pozostaje im wierna.
      Bardzo się cieszę, że ta rodzima firma ma tak wysoką jakość i smak. Ogromne DZIĘKUJĘ za wspaniałe wyroby. p/s Pierogi też są przepyszne 🙂

      • Bardzo się cieszę, że nasze produkty pani tak przypadły do gustu. Takie opinie są dla nas niezwykle motywujące do dalszej pracy.
        Pozdrawiam serdecznie z Częstochowy
        Magda Parkitna

    5. Olimpia pisze:

      Witam, jest napisane ,że zawiera alergen mleko, ale w składzie nie ma mleka, czy to jest tak, że zawiera, czy tylko chodzi o to, że może być zanieczyszczone mlekiem, ale raczej go tam nie ma? Szukam gotowych produktów dla męża, który ma celiakia, ale niestety na dzień dzisiejszy nie może również mleka

      • Na opakowaniu podajemy również dodatkową informację jakie alergeny występują u nas w zakładzie. W pyzach z mięsem nie ma w składzie mleka, ale ze względu na to, że do niektórych innych produktów dodajemy mleko może dojść do zanieczyszczenia krzyżowego, mowa też tutaj o surowcach, które kupujemy od naszych dostawców. Produkty bezglutenowe badamy pod kątem zawartości glutenu, a nie mleka. Nie mogę dać pani 100% gwarancji, że jakiś śladowych ilości mleka w nich nie ma. Na naszej produkcji bezglutenowej żaden z produktów jednak nie zawiera w składzie mleka.
        Pozdrawiamy
        Jawo

    6. Bbeata pisze:

      Pyzy z mięsem przepyszne, ale już trzeci raz boli mnie po nich brzuch 🙁 chyba jest jakiś składnik, który mi nie odpowiada 🙁
      spróbuję jeszcze raz bo ciągle mam nadzieję że jednak będę mogła je jeść
      pozdrawiam i dziękuję za smak!

      • Cieszę się, że kluski smakują. Produkt jest bezglutenowy, bardzo tego pilnujemy, żeby tak było. Wszystkie standardy produkcji wolnej od glutenu są zachowane. Bardzo mi przykro, że ma pani dolegliwości bólowe po zjedzeniu klusek.
        Pozdrawiamy
        Zespół JAWO

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.