Miniatura wpisu
Miniatura wpisu
powrót

Kluski śląskie ciemne bez glutenu

Produkt głęboko mrożony. BEZGLUTENOWY.

Nr certyfikatu: PL-100-006

Siostrzana odmiana klusek śląskich z dziurką, z zawartością ziemniaków w składzie na poziomie niemal 70%. W śląskiej kuchni podawane z roladą wołową i modrą kapustą lub okraszone skwarkami z boczku i cebulką. My polecamy je również w wersji wegetariańskiej z warzywnych gulaszem. Wyróżnione certyfikatem “Jakość Tradycja”

Skład

ziemniaki 67%, skrobia ziemniaczana, płatki ziemniaczane 4%, pasteryzowane jaja płynne, sól, olej rzepakowy.

 

Uwaga! Chronić przed rozmrożeniem. Po rozmrożeniu nie nadaje się do ponownego zamrożenia.

Alergeny występujące w zakładzie: jaja, mleko, gorczyca, soja, orzechy.

Przygotowanie

Wrzuć pojedynczo zamrożone kluski do 3 litrów posolonego wrzątku, dodaj łyżkę oleju.

Nie przerywaj wrzenia i nie mieszaj. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotuj na wolnym ogniu 4 minuty.

Po ugotowaniu wyjmij kluski za pomocą łyżki cedzakowej. I podawaj tak, jak lubisz.

Wartości odżywcze

Wartość odżywczaw 100 g%RWS*
Wartość energetyczna658kJ / 155kcal8%
Tłuszcz
w tym, Kwasy tłuszczowe nasycone
0,7 g
0,2 g
1%
1%
Weglowodany
w tym cukier
34 g
1,1 g
13%
1%
Białko2,3 g5%
Sól0,42 g7%
*Reference intake of an average adult (8400 kJ / 2000 kcal).
Informacja dla osób chorych na cukrzycę:
zawartość wymienników w 100g produktu: WW 3,4 WBT 0,2.

Nasze przepisy

    Komentarze

    20 odpowiedzi na “Kluski śląskie ciemne bez glutenu”

    1. Joanna pisze:

      Przepraszam czy te klusku w ogóle nie “rosną” czy coś źle zrobiłam?

      • Kluski śląskie ciemne podczas gotowania nie urosną, bo nie ma takiej możliwości. One po prostu są takie malutkie i nie zmieniają swojej objętości po ugotowaniu. Głównym składnikiem w tym kluskach są ziemniaki.
        Pozdrawiam
        Magda Parkitna

    2. Piotr Kulesza pisze:

      NIEJADALNE!!!
      Ohydztwo i oszustwo w jednym.
      Sprzedajecie ludziom coś, czego sami byście w życiu nie zjedli Szkoda, że nie można tutaj dołączyć zdjęć.
      Kluski mają tylko 61% ziemniaków, więc jak nie trudno się domyślić, reszta to jakiś sztuczny syf.
      Po chwili od włożenia klusek do osolonego wrzątku, z wody zrobiła się kluszczonka. Kluski stały się oślizgłe i zaczęły się rozpływać, ukazując ciemne plamki od płatków ziemniaczanych. Po rzeczonych 3 minutach woda była już szarym kiślem. Wyciągnąłem i przekroiłem kluskę, która nie miała już prawie żadnej konsystencji. To była konsystencja kiślu, bez jakiegokolwiek zapachu, czy smaku. Brak słów na to [usunięte przez moderatora], które niczym nie przypomina klusek ze zdjęcia na opakowaniu.

    3. Marek Wawer pisze:

      REWELACYJNE!!!!!!!
      Nie wiem czemu komuś te kluski sie rozleciały, lub nie podoba się że” nie rosną” – dziwne wymagania. Te kluski są naprawdę rewelacyjne. Jedyne kluski które mi przypominają dawne czasy, świetna rzecz jeśli nie mam chęci na własnoręczne robienie obiadu:) . Szkoda, że trafiam na nie tak rzadko, jedynie w ALDI, ( w ciagu 2 lat tylko 3 razy – za każdym razem kupowałem 15 paczek, zachowywałem się jak spekulant z PRL-u :)))))). w AUCHAN we Wrocław-Bielany są tylko inne rodzaje wyrobów Waszej firmy. Z utęsknieniem czekam, że uda mi się znowu na nie trafić .Polecam znajomym!!!

      • Zawsze miło mi się czyta takie komentarze. Cieszę się, że kluski panu tak smakują. Zorientuję się, czy we Wrocławiu są sklepy, gdzie te produkty są w ciągłej sprzedaży. Wrócę tu do pana z tą informacją.
        Pozdrawiam
        Magda Parkitna

      • Okazuje się, że teraz latem może być problem z kupieniem tych klusek w sklepach. Ale spróbujemy pomóc. Napisze do pana maila w tej sprawie.
        Pozdrawiam
        Magda Parkitna

    4. Blee pisze:

      Masakra nie jadalne. Nie polecam smakuje jak kwasny ser nie ma to nic wspólnego z tartymi ziemniakami.

      • Bardzo nam przykro, że produkt nie smakował i nie spełnił pani oczekiwań. Kluski ciemne mają specyficzny smak to prawda. Nie zawsze trafiamy w gusta kulinarne naszych Klientów. Ale zachęcamy do spróbowania innych naszych produktów, może wśród nich znajdzie pani taki wariant, który pani posmakuje.
        Pozdrawiamy
        Jawo

    5. Iwona pisze:

      Bardzo dziękuję, że oferujecie produkty bezglutenowe.
      Wszystkie produkty są świetne, smakują i błyskawicznie znikają z talerzy. Czekam na rozszerzenie oferty o bezglutenowej pierogi. Pozdrawiam serdecznie 🙂 Iwona

      • Bardzo dziękujemy za miłe słowa. Cieszymy się, że możemy pomóc w szybkim przygotowaniu posiłku. Bardzo chcemy rozszerzyć ofertę bezglutenową, bo wiemy, że Państwo na to czekają. Ale w tej chwili nie potrafię wskazać konkretnych dat, ani produktów, które mogłyby rozszerzyć ofertę bezglutenową.
        Pozdrawiamy Z Częstochowy

    6. Zbyszko pisze:

      Zniknęły ze sklepów 🙁
      Czy przestaliście je produkować?
      Bardzo były dobre, i chętnie kupowałbym nadal.
      Jest jakaś szansa na nie – czy muszę się nauczyć robić je samemu?

      • Kluski wciąż produkujemy, ale są mniej popularne niż kluski śląskie z dziurką i przez to słabiej dostępne. Postaram się namierzyć te kluski w sklepach. Proszę tylko o informację w jakiej miejscowości robi pan zakupy.
        Pozdrawiam
        Magda

    7. Zbyszko pisze:

      Bardzo dziękuję.
      Jakiś czas temu kupowałem w Selgros i Auchan.
      Piaseczno k/Warszawy, Warszawa.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

    8. Daria pisze:

      Dziękuję, że oferujecie produkty bezglutenowe. Dla mnie to świetne rozwiązanie, kiedy czasami wracam późno i nie mam siły aby coś sobie gotować.
      Bezglutenowe produkty jem nie z wyboru ale z przymusu – choroba. Bardzo się ucieszyłam kiedy w sklepie zauważyłam Wasze produkty.
      Jeżeli chodzi konsystencję i smak produktów bezglutenowych to będą one zawsze inne niż te normalne. Jak pierwszy raz gotowałam Wasze kluski z mięsem to też zrobiła się trochę papka ale już się nauczyłam jak je gotować i są pyszne, nawet dzieci mi wyjadały.
      Szkoda tylko, że dostępność Waszych produktów bezglutenowych jest tak niska.

      • Bardzo proszę, cieszymy się, że możemy choć trochę ulżyć w codzienności;-)
        Praktyka w gotowaniu czyni mistrza;-) Ale jeśli mogę troszkę podpowiedzieć to proszę nie mieszać klusek zaraz po wrzuceniu ich do wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię to możemy je wówczas delikatnie przemieszać. Wówczas nie powinno się nic z nimi dziać. Co do dostępności proszę napisać, gdzie pani robi zakupy. Spróbujemy pomóc.

        Pozdrawiam z Częstochowy

    9. Janusz Hassa pisze:

      Część!!!
      Taka prośba:
      Mieszkam w Gliwicach i szukam i szukam i nie mogę znaleźć. Pomoże Pani zlokalizować?
      Dzięki z góry
      Nosgoth

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *