Miniatura wpisu
Miniatura wpisu
powrót

Kluski śląskie z mięsem bez glutenu

Produkt głęboko mrożony. BEZGLUTENOWY. Nr certyfikatu: PL-100-005

Nadzienie wołowo-wieprzowe. Błyskawiczne drugie danie, polecamy podawać z dowolną surówką. 

Skład

ziemniaki 57%, skrobia ziemniaczana, mięso wieprzowe 9,2%, mięso wołowe 4,6%, pasteryzowane jaja płynne , białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), sól, błonnik pszenny bezglutenowy, skrobia modyfikowana, olej rzepakowy, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy, mąka ryżowa.

Uwaga! Chronić przed rozmrożeniem. Po rozmrożeniu nie nadaje się do ponownego zamrożenia.

Alergeny występujące w zakładzie: jaja, mleko, gorczyca, soja, nasiona sezamu.

Produkt wyróżniony przez MRiRW znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”

Przygotowanie

Wrzuć pojedynczo zamrożone kluski do 3 litrów posolonego wrzątku.

Nie przerywaj wrzenia i nie mieszaj. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut.

Po ugotowaniu wyjmij kluski za pomocą łyżki cedzakowej. I podawaj tak, jak lubisz.

Wartości odżywcze

Wartość odżywczaw 100 g%RWS*
Wartość energetyczna783 kJ / 187 kcal9%
Tłuszcz
w tym, Kwasy tłuszczowe nasycone
7,5 g
3,0 g
11%
15%
Weglowodany
w tym cukier
24 g
1,5 g
9%
2%
Białko4,5 g9%
Sól0,28 g5%
*Reference intake of an average adult (8400 kJ / 2000 kcal).
Informacja dla osób chorych na cukrzycę:
zawartość wymienników w 100g produktu: WW 2,4 WBT 0,9.

Nasze przepisy

    Komentarze

    6 odpowiedzi na “Kluski śląskie z mięsem bez glutenu”

    1. Basia pisze:

      Jestem zachwycona Waszymi produktami a najlepsza ocena to pałaszowanie aż uszy sie trzęsa przez moja córke , która jest bezglutenowcem(Celiakia). Dziekujemy i prosimy o zwiekszenie asortymentu dla bezglutenowców. Przyznam , że tu gdzie mieszkamy nie wiem gdzie sa dostepne Wasze produkty bezglutenowe( okolice Ostrowii Mazowieckiej) Te które córka zjada ze smakiem przywiozłam aż z Krakowa.

    2. Jurek pisze:

      Pyszne to one są na pewno, ale co z tymi dodatkami? :pasteryzowane jaja płynne , białko sojowe, skrobia modyfikowana,

      • Cieszę się, że uznaje pan nasze kluski za pysze. A co do wymienionych składników to już wyjaśniam. Pasteryzowane jaja płynne to nic innego jak zwykłe jaja. Tyle, że kupujemy je bez skorupek, czyli nie rozbijamy jaj w zakładzie podczas produkcji. Dlaczego? Proces wybijania jaj jest dość ryzykowny. Choćby ze względu na zagrożenie mikrobiologiczne (salmonella), czy dostanie się skorupki do gotowego produktu. No i na pewno przy produkcji w zakładzie dodanie masy jajowej jest bezpieczniejsze, prostsze i szybsze. A pozostałe dwa składniki to “pochłaniacze płynów czy tłuszczyku”, np. z rosołku w farszu. Taki farsz lepiej się po prostu dozuje. Skrobia jest częścią mąki, a modyfikowana czyli zmieniona jest tylko pod względem fizycznym (termicznym) i poprawia konsystencję farszu. Mam nadzieję, że rozwiałam choć trochę pana wątpliwości.
        Pozdrawiam serdecznie
        Magda Parkitna

    3. Jurek pisze:

      cd. poprzedniego komentarza.
      Przecież do zrobienia klusek wystarczą: ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko i ewentualnie mięso jeśli są z mięsem.

    4. To nie sa kluski slaskie pisze:

      Kluski śląskie sa bez farszu. To sa pyzy. Nie ma klusek slaskich z farszem.
      Samakuja tak samo kiepsko jak pyzy z miesem tyle ze jeszcze psuja reputacje prawdziwym kluską śląskim na dzielni 😂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *