Miniatura wpisu
powrót

Pyzy ziemniaczane w aromatycznym sosie pietruszkowym z duszonymi kurkami

Miniatura wpisu
    • Przygotowanie:
    • 30 minut
    • Porcja dla:
    • 2-3
    • Poziom trudności:
    • Łatwe

Składniki

Produkt niezbędny do tego przepisu: Pyzy z mięsem

sos:

– 40 dag kurek

– 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki

– 1 duża cebula

– 3 łyżki masła

– 1/2 pojemniczka (25 dag) śmietany 12%

– do smaku: sól i pieprz mielony

Przygotowanie:

Dokładnie oczyść grzyby, opłucz i osącz, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklij na maśle, dodaj kurki, posiekaj drobno pietruszkę i ok. ¾ dodaj do kurek, resztę natki zostaw do przyozdobienia gotowego dania. Duś całość ok. 20 minut na średnim ogniu, tak by sos mógł odparować, dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. W międzyczasie ugotuj pyzy ziemniaczane Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 7 minut. Polej gorące pyzy sosem i posyp resztą natki.

 

Wskazówka:

Jeśli nie mamy świeżych kurek z powodzeniem możemy wykorzystać powszechnie dostępne w sklepach kurki mrożone.