Miniatura wpisu
powrót

Pierogi z wiśniami z kruszoną czekoladą i sosem czekoladowo-karmelowym

Miniatura wpisu
    • Przygotowanie:
    • 20 minut
    • Porcja dla:
    • 2-3 osób
    • Poziom trudności:
    • Łatwe

Składniki

Produkt niezbędny do tego przepisu: Gefüllte Teigtaschen mit Kirche

– opakowanie pierogów z wiśniami Jawo
– kremówka 100 ml
– cukier 5 dag
– czekolada mleczna – 1,5 tabliczki

Przygotowanie:

Ugotuj pierogi z wiśniami zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 9 minut. Przygotuj sos czekoladowo-karmelowy:  do rondelka wsyp cukier i gotuj do momentu, gdy powstanie karmel. Uważaj, żeby cukier się nie przypalił. Do tak przygotowanego karmelu ostrożnie wlej śmietanę kremówkę, ciągle mieszając, aby śmietanka połączyła się z karmelem. Dodaj startą na tarce tabliczkę czekolady i podgrzej delikatnie, aby czekolada całkowicie się rozpuściła. Sos można podawać na ciepło lub zimno. W międzyczasie pokrusz czekoladę. Ugotowane pierogi polej sosem i posyp pokruszoną czekoladą.

 

Wskazówka:

W wersji skróconej można polać gotowym sosem czekoladowym lub karmelowym.