woda, płatki ziemniaczane (17,8%), skrobia ziemniaczana, mąka pszenna, semolina z pszenicy twardej (triticum durum) (5,9%), olej rzepakowy, sól, barwnik: karoteny.
powrót
Gnocchi ziemniaczane
Skład
Przygotowanie
W garnku: 1 kg zamrożonego gnocchi wrzucić na 5 litrów posolonego wrzątku. Energicznie zamieszać i zastosować duży ogień. Po wypłynięciu produktu na powierzchnię produkt jest gotowy do spożycia. Ugotowany produkt wyjmować przy użyciu łyżki cedzakowej. Przygotowując większą ilość produktu należy proporcjonalnie zwiększyć ilość wody.
Na patelni: 500 g zamrożonych gnocchi wrzucić na 20 g rozgrzanego tłuszczu. Podsmażyć ok. 2 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie podlać 100 ml wody i parować pod przykryciem ok. 3 minut. Na koniec zdjąć pokrywkę i odparować pozostałość wody. Produkt jest gotowy do spożycia.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza | w 100 g | %RWS* | ||||||
Wartość energetyczna | 756 kJ / 178 kcal | 9% | ||||||
|
|
| ||||||
|
|
| ||||||
Białko | 3,5 g | 7% | ||||||
Sól | 0,85 g | 14% | ||||||
*Reference intake of an average adult (8400 kJ / 2000 kcal). |