Miniatura wpisu
Miniatura wpisu
powrót

Gnocchi ziemniaczane

Skład

woda, płatki ziemniaczane (17,8%), skrobia ziemniaczana, mąka pszenna, semolina z pszenicy twardej (triticum durum) (5,9%), olej rzepakowy, sól, barwnik: karoteny.

IMG_9824

Przygotowanie

W garnku: 1 kg zamrożonego gnocchi wrzucić na 5 litrów posolonego wrzątku. Energicznie zamieszać i zastosować duży ogień. Po wypłynięciu produktu na powierzchnię produkt jest gotowy do spożycia. Ugotowany produkt wyjmować przy użyciu łyżki cedzakowej. Przygotowując większą ilość produktu należy proporcjonalnie zwiększyć ilość wody.

Na patelni: 500 g zamrożonych gnocchi wrzucić na 20 g rozgrzanego tłuszczu. Podsmażyć ok. 2 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie podlać 100 ml wody i parować pod przykryciem ok. 3 minut. Na koniec zdjąć pokrywkę i odparować pozostałość wody. Produkt jest gotowy do spożycia.

Wartości odżywcze

Wartość odżywczaw 100 g%RWS*
Wartość energetyczna756 kJ / 178 kcal9%
Tłuszcz
w tym, Kwasy tłuszczowe nasycone
1,4 g
0,3 g
2%
2%
Weglowodany
w tym cukier
37 g
4,7 g
14%
5%
Białko3,5 g7%
Sól0,85 g14%
*Reference intake of an average adult (8400 kJ / 2000 kcal).