Miniatura wpisu
Miniatura wpisu
powrót

Kluski śląskie z mięsem bez glutenu

Produkt głęboko mrożony. BEZGLUTENOWY. Nr certyfikatu: PL-100-005

Nadzienie wołowo-wieprzowe. Błyskawiczne drugie danie, polecamy podawać z dowolną surówką. 

Skład

ziemniaki 57%, skrobia ziemniaczana, mięso wieprzowe 9,2%, mięso wołowe 4,6%, woda, pasteryzowane jaja płynne z chowu ściółkowego, białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę),olej rzepakowy, sól, błonnik pszenny bezglutenowy, skrobia modyfikowana, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), mąka ryżowa.

 

Uwaga! Chronić przed rozmrożeniem. Po rozmrożeniu nie nadaje się do ponownego zamrożenia.

Alergeny występujące w zakładzie: jaja, mleko, gorczyca, soja, orzechy.

Przygotowanie

Wrzuć pojedynczo zamrożone kluski do 3 litrów posolonego wrzątku.

Nie przerywaj wrzenia i nie mieszaj. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut.

Po ugotowaniu wyjmij kluski za pomocą łyżki cedzakowej. I podawaj tak, jak lubisz.

Wartości odżywcze

Wartość odżywczaw 100 g%RWS*
Wartość energetyczna771 kJ / 184 kcal9%
Tłuszcz
w tym, Kwasy tłuszczowe nasycone
6,1 g
2,5 g
9%
13%
Weglowodany
w tym cukier
26 g
1,1 g
10%
1%
Białko5,5 g11%
Sól0,38 g6%
*Reference intake of an average adult (8400 kJ / 2000 kcal).
Informacja dla osób chorych na cukrzycę:
zawartość wymienników w 100g produktu: WW 2,6 WBT 0,8.

Nasze przepisy

    Komentarze

    22 odpowiedzi na “Kluski śląskie z mięsem bez glutenu”

    1. Basia pisze:

      Jestem zachwycona Waszymi produktami a najlepsza ocena to pałaszowanie aż uszy sie trzęsa przez moja córke , która jest bezglutenowcem(Celiakia). Dziekujemy i prosimy o zwiekszenie asortymentu dla bezglutenowców. Przyznam , że tu gdzie mieszkamy nie wiem gdzie sa dostepne Wasze produkty bezglutenowe( okolice Ostrowii Mazowieckiej) Te które córka zjada ze smakiem przywiozłam aż z Krakowa.

    2. Jurek pisze:

      Pyszne to one są na pewno, ale co z tymi dodatkami? :pasteryzowane jaja płynne , białko sojowe, skrobia modyfikowana,

      • Cieszę się, że uznaje pan nasze kluski za pysze. A co do wymienionych składników to już wyjaśniam. Pasteryzowane jaja płynne to nic innego jak zwykłe jaja. Tyle, że kupujemy je bez skorupek, czyli nie rozbijamy jaj w zakładzie podczas produkcji. Dlaczego? Proces wybijania jaj jest dość ryzykowny. Choćby ze względu na zagrożenie mikrobiologiczne (salmonella), czy dostanie się skorupki do gotowego produktu. No i na pewno przy produkcji w zakładzie dodanie masy jajowej jest bezpieczniejsze, prostsze i szybsze. A pozostałe dwa składniki to “pochłaniacze płynów czy tłuszczyku”, np. z rosołku w farszu. Taki farsz lepiej się po prostu dozuje. Skrobia jest częścią mąki, a modyfikowana czyli zmieniona jest tylko pod względem fizycznym (termicznym) i poprawia konsystencję farszu. Mam nadzieję, że rozwiałam choć trochę pana wątpliwości.
        Pozdrawiam serdecznie
        Magda Parkitna

    3. Jurek pisze:

      cd. poprzedniego komentarza.
      Przecież do zrobienia klusek wystarczą: ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko i ewentualnie mięso jeśli są z mięsem.

    4. To nie sa kluski slaskie pisze:

      Kluski śląskie sa bez farszu. To sa pyzy. Nie ma klusek slaskich z farszem.
      Samakuja tak samo kiepsko jak pyzy z miesem tyle ze jeszcze psuja reputacje prawdziwym kluską śląskim na dzielni 😂

    5. Małgorzata pisze:

      To są najlepsze kluski śląskie z mięsem jakie jadłam , wszystkich produktów bezglutenowych próbowałam ale ten to mistrzostwo świata , czasem zjechać musze caly wroclaw w poszukiwaniu klusek bo wszędzie tak szybko się rozchodzą i za każdym razem serce mi drży aby tylko nie wycofano tego produktu

      • Dzień dobry!

        Cudownie, że pani smakują nasze kluski z mięsem. Bardzo nas to cieszy. I zapewniam, że zamierzamy je produkować do końca świata i jeden dzień dłużej;-)
        Pozdrawiamy z Częstochowy

    6. Artur pisze:

      Dzien dobry
      Dzisiaj jedlismy wasze kluski slaskie z miesem kupione w Szwajcarji. Byly bardzo dobre. Ciekaw jestem czy pozostale produkty tez sa takie smaczne. Wszystkie mrozone produkty innych firm, ktore dotychczes probowalem byly niezbyt dobre. Moze w sklepie beda inne wasze wyroby.
      Do tego wyprodukowane w moim rodzinnym miescie:-)
      Pozdrawiam
      Artur

      • Dziękujemy za miłe słowa. Oczywiście polecam inne nasze produkty. I zachęcam do napisania znów kilku zdań o kulinarnych wrażeniach.
        Pozdrawiam ciepło z pochmurnej i zimnej Częstochowy
        Magda

    7. Eurydyka pisze:

      Pyszne te kluswczki jak domowe.Dobra robota dziekuje pozdrawiam

    8. Basia pisze:

      Pyszne, bardzo smaczne, polecam:) super że są bezglutenowe!!!

    9. Piotrek pisze:

      PRZEPYSZNE POLECAM

    10. Łukasz pisze:

      Zwykle nie piszę recenzji itp. jednak ten produkt Państwu wyszedł i to kosmicznie dobrze. Celiakia od niemal 40 lat. Wielu potraw nie jadłem, bo mąka, bo nie potrafi nikt gotować bezglutenowych dań. Trafiłem na te kluski. Byłem przekonany, że pewnie kolejny produkt, który będzie bezglutenowy ale pewnie bardzo nieznaczny lub z masą spulchniaczy jak to niemiecka firma na S robi…. A tutaj po skosztowaniu odlot. Bardzo się cieszę, że trafiłem na Wasze kluski z mięsem! Pozdrowienia dla całej załogi Jawo.

      • Dziękujemy za recenzję naszych klusek. Bardzo nam miło, że zechciał się pan podzielić swoja opinią. I najważniejsze – cieszymy się, że nasze kluski panu smakowały. Polecamy się na przyszłość. Proszę też wypróbować inne nasze bezglutenowe produkty.
        Pozdrawiamy z Częstochowy.

    11. Eleonora pisze:

      No niestety rozpadają się w czasie gotowania. Robi się gęsta breja.

      • Bardzo mi przykro z powodu tej sytuacji. Dział kontroli jakości skontaktuje się z panią w tej sprawie. Jeśli ma pani jeszcze opakowanie po kluskach, to proszę nie wyrzucać. Potrzeby będzie nr serii. Jest z tyłu wzdłuż zgrzewu.
        Pozdrawiam

    12. Eleonora pisze:

      01 10 2025 L E9 15:15

    13. Eleonora pisze:

      Drobna korekta godziny: 01 10 2025 L E9 15:51

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *