Pyzy ziemniaczane w aromatycznym sosie pietruszkowym z duszonymi kurkami
Składniki
Produkt niezbędny do tego przepisu: Pyzy z mięsemsos:
– 40 dag kurek
– 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
– 1 duża cebula
– 3 łyżki masła
– 1/2 pojemniczka (25 dag) śmietany 12%
– do smaku: sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
Dokładnie oczyść grzyby, opłucz i osącz, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklij na maśle, dodaj kurki, posiekaj drobno pietruszkę i ok. ¾ dodaj do kurek, resztę natki zostaw do przyozdobienia gotowego dania. Duś całość ok. 20 minut na średnim ogniu, tak by sos mógł odparować, dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. W międzyczasie ugotuj pyzy ziemniaczane Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 7 minut. Polej gorące pyzy sosem i posyp resztą natki.
Wskazówka:
Jeśli nie mamy świeżych kurek z powodzeniem możemy wykorzystać powszechnie dostępne w sklepach kurki mrożone.