Fabryka Ajinomoto Jawo już otwarta
9 kwietnia 2015r. w Częstochowie uruchomiona została nowa polsko – japońska fabryka mrożonej żywności Ajinomoto Jawo Sp. z o.o. Powstała ona w wyniku podjęcia współpracy i zawiązania spółki pomiędzy częstochowską firmą Jawo a japońskim gigantem spożywczym Ajinomoto Frozen Foods. Budowa fabryki to bardzo istotne przedsięwzięcie dla obu stron, ponieważ w fabryce w Częstochowie będzie produkowana japońska mrożona gyoza skierowana na cały rynek Unii Europejskiej.
Gyoza to bardzo popularne w Japonii danie przygotowane z delikatnego, cienkiego ciasta nadzianego farszem mięsno-warzywnym, mięsnym lub na bazie ryb i owoców morza. Jest to jedno z podstawowych dań w japońskiej kuchni, serwowane w restauracjach nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.
Opis nowego zakładu Ajinomoto Jawo Sp z o.o.
Siedziba: Częstochowa, Województwo Śląskie, Rzeczpospolita Polska
Powierzchnia działki: 4 266 m2
Powierzchnia użytkowa fabryki: 3 337 m2
Budynek fabryki: 3 kondygnacje, jedna pod ziemią, dwie nad ziemią
Zdolność produkcyjna: około 1500 ton rocznie
Linie technologiczne: 1 linia
Wielkość nakładów inwestycyjnych: ok. 1,4 mln euro (ok. 190 mln jenów)
Rodzaje produktów: „Gyoza z nadzieniem drobiowo-warzywnym”. „Gyoza z mięsem wieprzowym” oraz „Gyoza z jabłkami”