JAWO zwiększa moc
Producent mrożonek Jawo otworzył w Częstochowie nowy zakład produkcyjny. Połowę z ponad 13 milionów złotych, które pochłonęła budowa nowoczesnego budynku oraz linii produkcyjnej, dołożyła Unia Europejska.
Początki Jawo sięgają 1992 roku, gdy pierwsze produkty powstawały w maleńkiej stołówce w częstochowskim Domu Aktora. Dziś Jawo jest jedną z najszybciej rozwijających się firm w Polsce, nie tylko w branży spożywczej. Na inaugurację nowego zakładu licznie przybyli goście zgodnie stwierdzili, że dzięki Jawo pierogi mogą stać się światową wizytówką kraju. A Prezydent Częstochowy Krzysztof Matyjaszczyk dodał, że Jawo jest pozytywnym przykładem robienia biznesu, udowadniając, że mimo ciężkich czasów można się rozwijać. Dofinansowanie z Unii Europejskiej przyznane w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 pozwoliło firmie wybudować zakład o najwyższych standardach, dając tym samym zatrudnienie ponad 180 osobom.