Miniatura wpisu
Miniatura wpisu
powrót

Pierogi staropolskie (z kaszą i grzybami)

Produkt głęboko mrożony.

Delikatne ciasto i wyśmienity farsz zadowolą gusta każdego klienta. Najlepiej smakują z sosem grzybowym oraz z przysmażoną cebulką. Zaletą jest wyjątkowo nieskomplikowany i szybki sposób ich przyrządzenia.

Skład

mąka pszenna, kasza jęczmienna 28%, woda, grzyby leśne 8% (borowik szlachetny, podgrzybek brunatny w zmiennych proporcjach), cebula, olej rzepakowy, pasteryzowane jaja płynne, przyprawy, sól, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy, aromat.
Uwaga! Produkt jest wykonany ręcznie i może się nieznacznie różnić wielkością i kształtem.
Chronić przed rozmrożeniem. Po rozmrożeniu nie nadaje się do ponownego zamrożenia.
Alergeny występujące w zakładzie: gluten, jaja, mleko, gorczyca, soja, nasiona sezamu.

Przygotowanie

Wrzuć pojedynczo zamrożone pierogi do 3 litrów posolonego wrzątku.

Gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut.

Po ugotowaniu wyjmij pierogi za pomocą łyżki cedzakowej. I podawaj tak, jak lubisz.

Wartości odżywcze

Wartość odżywczaper 100 g%RI*
Wartość energetyczna770 kJ / 182 kcal9%
Tłuszcz
w tym, Kwasy tłuszczowe nasycone
2,2 g
0,4 g
3%
2%
Weglowodany
w tym cukier
34 g
3,6 g
13%
4%
Białko5,7 g11%
Sól0,64 g7%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Informacja dla osób chorych na cukrzycę:
zawartość wymienników w 100g produktu: WW 3,4 WBT 0,4.

Komentarze

  1. krzysiek napisał(a):

    Ja i moi znajomi byliśmy zachwyceni tym rodzajem pierogów, jednak ostatnio ich smak się zmienił -teraz przeważa goryczkowy smak kaszy co mi przeszkadza.

    Ruskie też miewają swoje gorsze i lepsze dni – mimo wszytko są najlepsze na rynku wśród mrożonych.

  2. Dobrochna napisał(a):

    Chętnie bym spróbowała, bo wszyscy dookoła zachwalają, ale w przeciwieństwie do pierogów ruskich (pycha!), pierogi staropolskie nie mają znaczka ‚dla wegetarian’ więc sie waham. Czy mogliby Państwo prosze potwierdzić jak to z nimi jest? Są wegetariańskie czy nie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *