Miniatura wpisu
powrót

Pierogi z jagodami i sosem toffi z orzechami laskowymi i syropem klonowym

Miniatura wpisu
    • Przygotowanie:
    • 30 minut
    • Porcja dla:
    • 2 osób
    • Poziom trudności:
    • Średnio trudny

Składniki

Produkt niezbędny do tego przepisu: Pierogi z jagodami

Składniki sosu:
cukier 100g, orzechy laskowe 100g, śmietana 30% 150 ml, woda 300 ml, syrop klonowy 75 ml

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu:
Na patelni, na małym ogniu rozpuścić cukier i syrop klonowy – otrzymany w taki sposób jasny karmel rozprowadzić wodą i odparować 1/2 objętości. Pod koniec dodać lekko rozgniecione orzechy laskowe i śmietanę, gotować bardzo ostrożnie na małym ogniu przez 5 min. Podawać na ciepło z ugotowanymi pierogami.