Miniatura wpisu
powrót

Ratatouille z kluskami śląskimi z dziurką

Miniatura wpisu
    • Przygotowanie:
    • 45 minut
    • Porcja dla:
    • 2 osób
    • Poziom trudności:
    • Średnio trudny

Składniki

Produkt niezbędny do tego przepisu: Kluski śląskie z dziurką

Składniki ratatouille:
70 g bakłażana, 80 g cukinii, 80 g cebuli, 10 ząbków czosnku, 1 czerwona papryka, ¼ doniczki świeżego tymianku,100 g włoszczyzny, 100ml oleju, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Przygotowanie ratatouille:
Z rozdrobnionej włoszczyzny, wody i soli ugotować wywar jarzynowy, około 100 – 150 ml. Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Czosnek pokroić w plasterki. Tak przygotowane warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie podlać wcześniej przygotowanym wywarem jarzynowym i dusić do miękkości. Pod koniec dodać świeży tymianek.
Podawać z ugotowanymi kluskami.