powrót
Ratatouille z kluskami śląskimi z dziurką
Składniki
Produkt niezbędny do tego przepisu: Kluski śląskie z dziurkąSkładniki ratatouille:
70 g bakłażana, 80 g cukinii, 80 g cebuli, 10 ząbków czosnku, 1 czerwona papryka, ¼ doniczki świeżego tymianku,100 g włoszczyzny, 100ml oleju, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Przygotowanie ratatouille:
Z rozdrobnionej włoszczyzny, wody i soli ugotować wywar jarzynowy, około 100 – 150 ml. Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Czosnek pokroić w plasterki. Tak przygotowane warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie podlać wcześniej przygotowanym wywarem jarzynowym i dusić do miękkości. Pod koniec dodać świeży tymianek.
Podawać z ugotowanymi kluskami.