Pierogi z wiśniami z kruszoną czekoladą i sosem czekoladowo-karmelowym
Składniki
Produkt niezbędny do tego przepisu: Gefüllte Teigtaschen mit Kirche– opakowanie pierogów z wiśniami Jawo
– kremówka 100 ml
– cukier 5 dag
– czekolada mleczna – 1,5 tabliczki
Przygotowanie:
Ugotuj pierogi z wiśniami zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 9 minut. Przygotuj sos czekoladowo-karmelowy: do rondelka wsyp cukier i gotuj do momentu, gdy powstanie karmel. Uważaj, żeby cukier się nie przypalił. Do tak przygotowanego karmelu ostrożnie wlej śmietanę kremówkę, ciągle mieszając, aby śmietanka połączyła się z karmelem. Dodaj startą na tarce tabliczkę czekolady i podgrzej delikatnie, aby czekolada całkowicie się rozpuściła. Sos można podawać na ciepło lub zimno. W międzyczasie pokrusz czekoladę. Ugotowane pierogi polej sosem i posyp pokruszoną czekoladą.
Wskazówka:
W wersji skróconej można polać gotowym sosem czekoladowym lub karmelowym.