Miniatura wpisu
powrót

Kluski leniwe z sosem piernikowo – bakaliowym

Miniatura wpisu
    • Przygotowanie:
    • 30 minut
    • Porcja dla:
    • 2-3
    • Poziom trudności:
    • Łatwe

Składniki

Produkt niezbędny do tego przepisu: Kluski leniwe z serem
  • sos piernikowo – bakaliowy:
  • 8 pierników bez polewy (typu toruńskie)
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • Pół szklanki rodzynek
  • Pół szklanki migdałów blanszowanych lub słupków

Przygotowanie:

Ugotuj kluski leniwe z serem Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos: sparz rodzynki, pokrój śliwki kalifornijskie i migdały blanszowane (w przypadku migdałów słupków nie trzeba), zostaw kilka migdałów do dekoracji. Pokrusz pierniki. W rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszone pierniki i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu i mieszaj, aby pierniki się rozpuściły.  Do sosu dodaj cukier, przyprawę do piernika, rodzynki, pokrojone migdały i śliwki kalifornijskie. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia pierniczków. Sos będzie gotowy, gdy będzie miał konsystencję jednolitej masy z bakaliami. Polej kluski leniwe sosem piernikowym i udekoruj migdałami.

 

Smacznego!