powrót
Kluski leniwe z sosem piernikowo – bakaliowym
Składniki
Produkt niezbędny do tego przepisu: Kluski leniwe z serem- sos piernikowo – bakaliowy:
- 8 pierników bez polewy (typu toruńskie)
- 200 ml wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cukru
- 8 śliwek kalifornijskich
- Pół szklanki rodzynek
- Pół szklanki migdałów blanszowanych lub słupków
Przygotowanie:
Ugotuj kluski leniwe z serem Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos: sparz rodzynki, pokrój śliwki kalifornijskie i migdały blanszowane (w przypadku migdałów słupków nie trzeba), zostaw kilka migdałów do dekoracji. Pokrusz pierniki. W rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszone pierniki i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu i mieszaj, aby pierniki się rozpuściły. Do sosu dodaj cukier, przyprawę do piernika, rodzynki, pokrojone migdały i śliwki kalifornijskie. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia pierniczków. Sos będzie gotowy, gdy będzie miał konsystencję jednolitej masy z bakaliami. Polej kluski leniwe sosem piernikowym i udekoruj migdałami.
Smacznego!