powrót
Sałatka z uszkami z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, świeżym szpinakiem i talarkami z oliwek
Składniki
Produkt niezbędny do tego przepisu: Uszka z pieczarkamiSkładniki:
- Uszka z pieczarkami JAWO 1 op.
- Oliwki – 20 szt.
- Świeży szpinak – 1/2 opakowania
- Pomidorki koktajlowe – 1 opakowanie
Sos:
- Oliwa z oliwek 150ml
- Musztarda 2 łyżki
- Ocet winny 50 ml
- Czosnek 2 ząbki
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie umyj liście szpinaku, pokrój pomidorki na połówki, a oliwki w talarki. Na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku, następnie na szpinak wyłóż ugotowane uszka, pomidorki i oliwki. W osobnym naczyniu przygotuj sos – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i polej nim ułożoną na talerzu sałatkę.
Wskazówka: Aby uzyskać jeszcze bardziej sycące danie, sałatkę można serwować z sosem śmietanowo-ziołowym, oprószoną tartym serem żółtym.