Miniatura wpisu
powrót

Pierogi z jagodami z pysznym kremowym sosem z ziarenkami wanilii

Miniatura wpisu
    • Przygotowanie:
    • 30 minut
    • Porcja dla:
    • 2-3
    • Poziom trudności:
    • Łatwe

Składniki

Produkt niezbędny do tego przepisu: Pierogi z jagodami

sos waniliowy:

150 ml mleka

100 ml słodkiej śmietany 30- 36%

40 g cukru

1 laska wanilii

3 żółtka

Przygotowanie:

Ugotuj pierogi z jagodami zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 9 minut. Przygotuj sos waniliowy:  przekrój wzdłuż laskę wanilii i wyciągnij za pomocą noża ziarenka. Mleko i śmietanę wlej do niedużego garnka, dodaj laskę wanilii i ziarenka. Powoli doprowadź do zagotowania, a następnie wyciągnij z garnka laskę wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem na kremową masę. Do utartych żółtek wlej powoli przez gęste sitko gorące mleko. Powstałą masę dodaj do garnka. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, ciągle mieszając łyżką. Masa nie może się zagotować, bo zważą się żółtka. Sos gęstnieje powoli. Ugotowane pierogi polej sosem. Udekoruj borówkami i listkiem mięty.

 

Wskazówka:

W wersji skróconej można polać gotowym sosem waniliowym.