Knedle z nadzieniem kakaowym podane z karmelizowanymi owocami i orzechami
Składniki
Produkt niezbędny do tego przepisu: Knedle z nadzieniem kakaowymgruszka, śliwka, brzoskwinia
2-3 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
garść prażonych orzechów (u mnie pistacje)
łyżka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i całość podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy tylko cukier zacznie się karmelizować, dodajemy pokrojone w plastry lub w kostkę owoce. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, co jakiś czas delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy sok z cytryny, jeszcze raz wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Knedle z nadzieniem kakaowym przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz. Do knedli dodajemy karmelizowane owoce oraz całe danie posypujemy pokruszonymi prażonymi orzechami oraz wiórkami gorzkiej czekolady.
Smacznego!