Miniatura wpisu
powrót

Kluski śląskie z mięsem i sosem podgrzybkowym

Miniatura wpisu
    • Przygotowanie:
    • 60 minut
    • Porcja dla:
    • 2 osób
    • Poziom trudności:
    • Średnio trudny

Składniki

Produkt niezbędny do tego przepisu: Kluski śląskie z mięsem

Składniki sosu:
20- 30 g grzybów suszonych, 1 mała cebula, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżeczka mąki, 1/3 L wywaru z grzybów, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu:
Grzyby starannie umyć w ciepłej wodzie następnie zalać wrzątkiem i zostawić na kilka godzin aż zmiękną. Następnie ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i drobno pokroić. Tłuszcz rozpuścić na patelni. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę dodać do stopionego tłuszczu, udusić, dodać mąkę i zasmażyć. Rozprowadzić wywarem z grzybów. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, włożyć posiekane grzyby i całość zagotować. Ugotowane kluski polać sosem.