powrót
Kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami
Składniki
Produkt niezbędny do tego przepisu: Kluski śląskie z dziurkąSkładniki dla 3 osób:
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 4 duże pieczarki
- 1 cebula
- 100 g sera typu rokpol
- 5 łyżek zielonego pesto
- 150 ml śmietany min. 18%
- Duża garść obranych orzechów ziemnych
- Opakowanie klusek śląskich Jawo
Przygotowanie:
Orzechy posiekać nie za drobno i podzielić na pół. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym, dodać zielone pesto, wymieszać i chwilkę podgrzać. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i także podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Dodać pokruszony ser i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się sera. Połowę orzechów wrzucić do sosu i całość dokładnie wymieszać. W razie gdyby sos był za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Kluski śląskie Jawo przygotować wg wskazań na opakowaniu, odcedzić, polać sosem, posypać resztą posiekanych orzechów, przyozdobić listkiem świeżej bazylii i serwować na gorąco. Gotowe! Smacznego !