Kluski na parze z gulaszem wołowym
Składniki
Produkt niezbędny do tego przepisu: Kluski na parzeSkładniki gulaszu:
1 kg wołowiny bez kości, 2 łyżki mąki pszennej, pół szklanki oleju, 3 ząbki czosnku, pól kilograma pieczarek, 2 marchewki, pół kilograma pomidorów, 1 i pół szklanki bulionu, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, pół łyżeczki bazylii, sól.
Przygotowanie:
Przygotowanie gulaszu:
Wołowinę i marchewkę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, pomidory obrać i drobno pokroić, pieczarki pokroić w ćwiartki lub plasterki. Mięso oprószyć częścią maki i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Osobno podsmażyć czosnek, pieczarki i marchewkę, gdy zmiękną, posypać pozostała mąką i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Mięso połączyć ze smażonymi warzywami, dodać pozostałe składniki, dusić co najmniej godzinę. Dosolić do smaku. Podawać z ciepłymi kluskami na parze.