Gnocchi z zielonym pesto
Składniki
Produkt niezbędny do tego przepisu: GnocchiGnocchi (czyt. niokki) to małe kluseczki na jeden kęs, formowane z ciasta na bazie ziemniaków i semoliny. Każde gnocchi ma wygniatane widelcem rowki, dzięki którym sos lepiej się ich trzyma.
Składniki:
Gnocchi JAWO, listki świeżej bazylii (z całej doniczki), 4 łyżki orzeszków pini (można zastąpić orzechami włoskimi), 3 łyżki startego parmezanu, 2 duże ząbki czosnku, około 200 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Przygotowanie gnocchi:
Gnocchi wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć ok. 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie podlać 100 ml wody i parować pod przykryciem ok. 3 minuty. Na koniec zdjąć pokrywkę i odparować pozostałość wody. Podać na talerzu wymieszane z zielonym pesto.
Gnocchi można też ugotować. Wrzucić włoskie kopytka do posolonego wrzątku. Energicznie zamieszać i stosować duży ogień. Po wypłynięciu na powierzchnię produkt jest już gotowy do spożycia.
Sos pesto:
Orzechy lekko prażymy na suchej patelni. Następnie listki bazylii, czosnek, parmezan i uprażone orzechy miksujemy w blenderze. Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy oliwę i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Solimy do smaku.