Gnocchi z czerwonym pesto
Składniki
Produkt niezbędny do tego przepisu: GnocchiGnocchi (czyt. niokki) to małe kluseczki na jeden kęs, formowane z ciasta na bazie ziemniaków i semoliny. Każde gnocchi ma wygniatane widelcem rowki, dzięki którym sos lepiej się ich trzyma.
Składniki:
Gnocchi JAWO, słoik pomidorów suszonych, garść migdałów, oliwa z oliwek, 100 g startego parmezanu, duży ząbek czosnku, sól do smaku, kilka listków świeżej bazylii do dekoracji dania.
Przygotowanie:
Przygotowanie gnocchi:
Gnocchi wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć ok. 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie podlać 100 ml wody i parować pod przykryciem ok. 3 minuty. Na koniec zdjąć pokrywkę i odparować pozostałość wody. Podać na talerzu wymieszane z zielonym pesto.
Gnocchi można też ugotować. Wrzucić włoskie kopytka do posolonego wrzątku. Energicznie zamieszać i stosować duży ogień. Po wypłynięciu na powierzchnię produkt jest już gotowy do spożycia.
Sos pesto:
Pomidory suszone wraz z zalewą oraz garścią migdałów (mogą być mielone), ząbkiem czosnku i serem parmezan miksować do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli pesto jest za suche dodać oliwy. Doprawić do smaku. Udekorować listkami bazylii i odrobiną startego parmezanu.