Miniatura wpisu
powrót

Aromatyczny barszcz serwowany z uszkami z kapustą i grzybami.

Miniatura wpisu
    • Przygotowanie:
    • 120 minut
    • Porcja dla:
    • 5-6
    • Poziom trudności:
    • Łatwe

Składniki

Produkt niezbędny do tego przepisu: Uszka z kapustą i grzybami
  • 5l wody
  • Garść suszonych grzybów
  • 4 buraki średniej wielkości, 2 małe do wywaru
  • 2 ząbki czosnku
  • Porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, cebula, por)
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Uszka z kapustą i grzybami Jawo

Przygotowanie:

4 duże buraki umyj, wyszoruj szczoteczką i gotuj ok. 45 min. Następnie wyjmij z garnka, ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, por i 2 małe buraki obierz, buraki pokrój w grube talarki. Obrane jarzyny razem z burakami pokrojonymi w talarki i suszonymi grzybami wrzuć do garnka z ok. 5 l. wody i gotuj na wolnym ogniu. Po ok. 30 min. do gotującego się jarzynowego wywaru dodaj utarte buraki. Dopraw solą, pieprzem i dodaj sok  z cytryny. Nie przykrywaj garnka pokrywką, dzięki temu barszcz nie straci klarownego czerwonego koloru. Gotuj na małym ogniu przez następne 20 min. Następnie zestaw zupę z ognia na ok. pół godziny. Teraz wszystkie smaki się wyklarują. Po tym czasie przecedź barszcz do innego garnka. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i dopraw ponownie do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem – podgrzej uważając, by się nie zagotował, bo wówczas straci piękny kolor. Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.