Ręczna robota
W 1992 roku dwie rodziny Dziemborów i Czerwińskich rozpoczęły produkcję pierogów w wynajętej w częstochowskim Domu Aktora stołówce z zapleczem kuchennym. Wyrabianie farszu nadzorował właściciel Jan Dziembor, zaś sprawami urzędowymi i pozyskiwaniem odbiorców zajmował się drugi właściciel – Adolf czerwiński z żoną Grażyną. W 1996 roku błyskawicznie rosnąca sprzedaż wymusiła na firmie przeprowadzkę do większego zakładu przy ul. Bór. Tak naprawdę wówczas rozpoczęła się produkcja na skalę przemysłową. W 2008 roku Jawo zaczęło budowę nowoczesnego zakładu przy ul. Równoległej, który wystartował kilka tygodni temu.
Firmę wyróżnia to, że większość czynności wykonywanych jest ręcznie, z zachowaniem tradycyjnych receptur. Ponadto Jawo produkuje bez użycia sztucznych środków konserwujących, barwników i aromatów. Wyroby tej uznanej firmy można dziś kupić w całej Polsce, a także w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii, Irlandii, Islandii, Grecji oraz Holandii.
Hubert Wójcik, Wiadomości Handlowe 5/2011 (105)