Wycofaliśmy jaja z chowu klatkowego w produktach bezglutenowych
Jako firma już zaangażowana w akcję „Jak one to znoszą” organizowaną przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki, stawiamy kolejny krok na drodze do całkowitego wyeliminowania jaj klatkowych z naszej produkcji.
4 czerwca 2018 roku zarząd JAWO zadeklarował, że zrezygnujemy z używania do produkcji wyrobów firmy jaj “trójek”. Biorąc pod uwagę oczekiwania społeczne, również oczekiwania naszych konsumentów i kierując się dobrostanem zwierząt zdecydowaliśmy się na ten krok.
Od października 2024 roku do produkcji wyrobów bezglutenowych naszych marek – JAWO i JAWO4CHEFS – zamiast masy jajowej z chowu klatkowego używamy masy z jaj ściółkowych. Jednocześnie podtrzymujemy naszą wcześniejszą deklarację, że do końca 2025 roku całkowicie wycofamy jaja klatkowe z pozostałych produktów, w których składach znajduje się ten surowiec.
Nasz wcześniejszy komunikat o wycofaniu jaj klatkowych z wszystkich produktów bezglutenowych jest TU.