JAWO podtrzymuje deklarację wycofywania z produktów jaj z chowu klatkowego
W czerwcu 2018 roku zarząd JAWO podjął decyzję o złożeniu deklaracji rezygnacji z używania do produkcji wyrobów firmy jaj “trójek”. Najpóźniej do końca roku 2025 zrezygnujemy ostatecznie z używania w procesie produkcyjnym pasteryzowanych jaj płynnych wytwarzanych z jaj pochodzących z hodowli klatkowych. Pod koniec 2018 roku zmieniliśmy recepturę w pierogach marki Jawo i do produkcji ciasta pierogowego w ogóle już nie używamy jaj. To był nasz pierwszy mały krok w drodze do całkowitego wyeliminowania jaj klatkowych. Obecnie trwają przygotowania, aby z ostatnich 7 produktów bezglutenowych (pozostałe produkty bezglutenowe nie mają w składzie masy jajowej) wymienić masę jajowa pochodzącą z jaj klatkowych na masę z jaj ściółkowych. Lista produktów:
Jawo 450g Kluski śląskie z dziurką |
Jawo 450 g Kluski śląskie ciemne |
Jawo 450 g Kluski śląskie z mięsem |
Jawo 2 kg Kluski śląskie z dziurką |
Jawo 2 kg Kluski śląskie ciemne |
Jawo4Chefs 2 kg Kluski śląskie z dziurką małe |
Jawo4Chefs 2 kg Kluski śląskie ciemne |
Ostatecznie proces wycofania jaj klatkowych z ww. produktów bezglutenowych wszystkich naszych marek (Jawo, Jawo4Chefs) zakończy się jesienią 2024 roku. Wówczas cała produkcja bezglutenowa wolna będzie od jaj pochodzących z chowu klatkowego.
Rok później, tj. jesienią 2025 roku zakończymy proces wyeliminowania jaj klatkowych i przejdziemy na masę jajową produkowania z jaj ściółkowych w pozostałych produktach glutenowych wszystkich naszych marek: Jawo, Jawo4Chefs i Fami.
Wiemy jakie są oczekiwania społeczne i nie chcemy przyczyniać się do cierpienia kur niosek, które przetrzymywane są przez całe swoje życie w ciasnych klatkach, bez dostępu do świeżego powietrza czy wolnego wybiegu. Wspólnie z naszymi dostawcami zadbamy o to, aby wycofać jaja “3” z naszej produkcji – zgodnie z naszą deklaracją najpóźniej do końca 2025 roku.