Miniatura wpisu
powrót

Sałatka z uszkami z pieczarkami, wędzonym łososiem i kolorową fasolką szparagową

Miniatura wpisu
    • Przygotowanie:
    • 30 minut
    • Porcja dla:
    • 4 osób
    • Poziom trudności:
    • Łatwy

Składniki

Produkt niezbędny do tego przepisu: Uszka z pieczarkami

Składniki sałatki:
180 g wędzonego łososia, 1 czerwona papryka, 100 g zielonej fasolki szparagowej,100 g żółtej fasolki szparagowej,4 pomidory.

Składniki sosu:
150 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy, 50 ml octu winnego, 4 ząbki czosnku, 1/3 doniczki świeżego oregano, 1/3 doniczki świeżej bazylii, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Przygotowanie sałatki i sosu:
Pomidory pokroić na cząstki. Paprykę pokroić w romby. Zieloną i żółtą fasolkę szparagową oczyścić i sparzyć we wrzątku przez ok. 4 minuty. Łososia wędzonego pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Pokroić drobno liście oregano i bazylii. Połączyć wszystkie składniki sałatki i przełożyć do głębokiego talerza lub salaterki.
Składniki sosu bardzo dokładnie wymieszać w osobnym naczyniu i polać nim ułożoną na talerzu sałatkę.