Miniatura wpisu
powrót

Kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami

Miniatura wpisu
    • Przygotowanie:
    • 30 minut
    • Porcja dla:
    • 3
    • Poziom trudności:
    • Łatwy

Składniki

Produkt niezbędny do tego przepisu: Kluski śląskie z dziurką

Składniki dla 3 osób:

  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 100 g sera typu rokpol
  • 5 łyżek zielonego pesto
  • 150 ml śmietany min. 18%
  • Duża garść obranych orzechów ziemnych
  • Opakowanie klusek śląskich Jawo

Przygotowanie:

Orzechy posiekać nie za drobno i podzielić na pół. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym, dodać zielone pesto, wymieszać i chwilkę podgrzać. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i także podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Dodać pokruszony ser i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się sera. Połowę orzechów wrzucić do sosu i całość dokładnie wymieszać. W razie gdyby sos był za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Kluski śląskie Jawo przygotować wg wskazań na opakowaniu, odcedzić, polać sosem, posypać resztą posiekanych orzechów, przyozdobić listkiem świeżej bazylii i serwować na gorąco. Gotowe! Smacznego !