Miniatura wpisu
powrót

Gnocchi z zielonym pesto

Miniatura wpisu
    • Przygotowanie:
    • 30 minut
    • Porcja dla:
    • 4
    • Poziom trudności:
    • Łatwy

Składniki

Gnocchi Jawo obecnie dostępne tylko w opakowaniu gastronomicznym 2,5 kg.

Gnocchi (czyt. niokki) to małe kluseczki na jeden kęs, formowane z ciasta na bazie ziemniaków i semoliny. Każde gnocchi ma wygniatane widelcem rowki, dzięki którym sos lepiej się ich trzyma.

Składniki:

Gnocchi JAWO, listki świeżej bazylii (z całej doniczki), 4 łyżki orzeszków pini (można zastąpić orzechami włoskimi), 3 łyżki startego parmezanu, 2 duże ząbki czosnku, około 200 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Przygotowanie gnocchi:

Gnocchi wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć ok. 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie podlać 100 ml wody i parować pod przykryciem ok. 3 minuty. Na koniec zdjąć pokrywkę i odparować pozostałość wody. Podać na talerzu wymieszane z zielonym pesto.
Gnocchi można też ugotować. Wrzucić włoskie kopytka do posolonego wrzątku. Energicznie zamieszać i stosować duży ogień. Po wypłynięciu na powierzchnię produkt jest już gotowy do spożycia.

Sos pesto:

Orzechy lekko prażymy na suchej patelni. Następnie listki bazylii, czosnek, parmezan i uprażone orzechy miksujemy w blenderze. Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy oliwę i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Solimy do smaku.