Miniatura wpisu
powrót

Gnocchi z czerwonym pesto

Miniatura wpisu
    • Przygotowanie:
    • 30 minut
    • Porcja dla:
    • 2
    • Poziom trudności:
    • Łatwy

Składniki

Gnocchi Jawo obecnie dostępne tylko w opakowaniu gastronomicznym 2,5 kg.

Gnocchi (czyt. niokki) to małe kluseczki na jeden kęs, formowane z ciasta na bazie ziemniaków i semoliny. Każde gnocchi ma wygniatane widelcem rowki, dzięki którym sos lepiej się ich trzyma.

Składniki:
Gnocchi JAWO, słoik pomidorów suszonych, garść migdałów, oliwa z oliwek, 100 g startego parmezanu, duży ząbek czosnku, sól do smaku, kilka listków świeżej bazylii do dekoracji dania.

Przygotowanie:

Przygotowanie gnocchi:

Gnocchi wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć ok. 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie podlać 100 ml wody i parować pod przykryciem ok. 3 minuty. Na koniec zdjąć pokrywkę i odparować pozostałość wody. Podać na talerzu wymieszane z zielonym pesto.
Gnocchi można też ugotować. Wrzucić włoskie kopytka do posolonego wrzątku. Energicznie zamieszać i stosować duży ogień. Po wypłynięciu na powierzchnię produkt jest już gotowy do spożycia.

Sos pesto:

Pomidory suszone wraz z zalewą oraz garścią migdałów (mogą być mielone), ząbkiem czosnku i serem parmezan miksować do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli pesto jest za suche dodać oliwy. Doprawić do smaku. Udekorować listkami bazylii i odrobiną startego parmezanu.