Puchar za mrożonki

Miniatura wpisu
powrót

Puchar za mrożonki

JAWO, firma rodzinna z dziesięcioletnią tradycją, należy do Jana Dziembora i Adolfa Czerwińskiego. Pierwsza jej siedziba znajdowała się w wynajętej stołówce w Domu Aktora. Początkowo JAWO produkowało dziennie 300 kilogramów mrożonek. Obecnie – 10-15 ton na dobę.

– Początki były naprawdę trudne – opowiada Grażyna Czerwińska, żona współwłaściciela. – Ale staraliśmy się i doceniono nas. Używamy tylko naturalnych produktów. Nie stosujemy żadnych konserwantów czy polepszaczy smaku. JAWO wyrabia m.in. pierogi z kapustą i grzybami, z mięsem, z serem, leniwe, knedle, pyzy i uszka. Najlepiej sprzedają się pierogi ruskie i z mięsem. A przed Bożym Narodzeniem idą uszka, jak woda – śmieje się Grażyna Czerwińska. Ten rok jest dla JAWO szczęśliwy: we wrześniu na międzynarodowych targach Polagra 2002 w Poznaniu ich pierogi z grzybami i kapustą otrzymały złoty medal. – I jeszcze po raz pierwszy wysyłamy nasze wyroby za ocean – dodaje Grażyna Czerwińska. – Wkrótce pojawią się na stołach Amerykanów.

Gazeta Wyborcza