Mrożonki na Polagrze

Miniatura wpisu
powrót

Mrożonki na Polagrze

Sukces stał się udziałem również firmy JAWO znanej z doskonałych produktów kulinarnych. Wśród produktów nagrodzonych znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” były bowiem produkty tej znanej firmy. Znów sprawdziła się dewiza, że opłaca się wytwarzać produkt najwyższej jakości po rozsądnej cenie. Sprawdziły się też podstawowe atuty działania przedsiębiorstwa: tradycja i ręczne wyrabianie produktów. Redakcja „Forum Żywności Mrożonej” serdecznie gratuluje sukcesu i trzyma kciuki na przyszłość! Janusz Górski: Mrożonki na Polagrze [w:] Forum Żywności Mrożonej, 2004, nr 3, s. 25 Nie mam żadnych wątpliwości, że rynek dań mrożonych to obszar, który przez najbliższe lata w Polsce będzie się dynamicznie rozwijał. Wystarczy przecież porównać dane dotyczące spożycia mrożonek w innych krajach Unii Europejskiej. Jasno z nich wynika jak wiele mamy jeszcze do zrobienia i jak wielkie możliwości rozwoju się z tym wiążą. Polskie społeczeństwo, zwłaszcza w dużych miastach, przejmuje zachodni wzorzec kilkunastogodzinnej pracy i aktywnego spędzania czasu wolnego. W takim modelu gotowanie jest atrakcyjne tylko wtedy, gdy służy przyjemności, rozrywce i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Dlatego gotowe dania mrożone stają się towarem bardzo użytecznym. Dobrze zaopatrzona zamrażarka pozwala błyskawicznie przygotować obiad. Poza tym mrożone dania gotowe stają się coraz częściej bazą do eksperymentowania w kuchni. Z mojej perspektywy kluczową sprawą w dotarciu do klienta jest jakość produktów mrożonych. Jeśli chcemy, by gotowe dania mrożone konkurowały na rynku musimy walczyć z wciąż silnym stereotypem mrożonki jako produktu „drugiej kategorii”. Firma Jawo kieruje swoje produkty do najbardziej wymagających klientów. Nasze pierogi, kluski mają zastępować produkty robione w domu. Dlatego robimy je ręcznie, nie używamy żadnych konserwantów i barwników. Chcemy, by klient który nie ma czasu przez kilka godzin robić pierogi w domu sięgał z satysfakcją po nasze mrożone wyroby. Renata Kasprzycka, Współwłaściciel w JAWO [w:] Forum Żywności Mrożonej, 2004, nr 2, s.20