Mrożonki – idealne rozwiązanie we współczesnej kuchni

Miniatura wpisu
powrót

Mrożonki – idealne rozwiązanie we współczesnej kuchni

Dziś spożywanie posiłków zaczyna znów nabierać charakteru spotkań przy wspólnym stole w gronie rodziny i znajomych. Niestety, nie idzie to w parze z dysponowaniem czasem wolnym, którego wciąż mamy za mało, by poświęcać go na przygotowywanie posiłków. Tu w sukurs tym dla których gotowanie jest ważnym elementem życia przychodzą producenci mrożonek.

To właśnie mrożonki sprawdzają się idealnie w sytuacjach gdy brakuje czasu na przygotowanie posiłków od podstaw. Niezwykle ważne jest także to, że systematycznie rośnie świadomość społeczna dotycząca zastosowania nowoczesnych technologii w mrożeniu żywności. Dzięki nim metody utrwalania produktów są coraz bardziej wydajne, podwyższają także ich jakość. Wielu klientów wybiera więc żywność mrożoną, ograniczając spożycie żywności konserwowanej. Przykładem niech będzie zastosowanie w przemyśle spożywczym metody głębokiego mrożenia. Pozwala ona zachować wartości odżywcze produktów, nie wpływa na ich wygląd, a co najważniejsze – umożliwia stosowanie wyłącznie naturalnych składników. Aktualnie możemy spotkać wiele głęboko mrożonych produktów. Należą do nich przede wszystkim owoce, warzywa, mięsa, ryby, wyroby cukiernicze, a także np. produkty mączne, a wśród nich nawet makarony.

Sezon nam niestraszny

Nie ulega wątpliwości, że najwyższa sprzedaż mrożonek odnotowywana jest w okresie od września do kwietnia. Dotyczy to przede wszystkim tych produktów do których dostęp zimą i wczesną wiosną jest poważnie ograniczony. Są to głównie owoce, zwłaszcza te które nawet jako świeże mają krótki termin spożycia, jak truskawki, maliny, jagody.
Co prawda, wiele z nich, dzięki importowi, dostępnych jest w sklepie w sprzedaży całorocznej, ale wówczas są dużo droższe i zdecydowanie mniej smaczne. Zaletą mrożonych warzyw i ich mieszanek jest to, że są gotowe, bez konieczności żmudnego mycia i obierania, można wrzucić do garnka czy na patelnię i w kilkanaście minut przygotować z nich smaczne danie.

Dania, które zawsze się sprzedają

Wśród rodziny mrożonek są jednak takie, które cieszą zainteresowaniem cały rok. To przede wszystkim dania gotowe, jak np. pizza czy frytki albo dania przygotowane na bazie ryżu i makaronów. Poszukują je przede wszystkim pracujące młode matki oraz osoby samotne. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje wiele czasu, a przede wszystkim nie jest zbyt kosztowne, pozwalając jednocześnie zakosztować smaków kuchni świata. Popularne w tym segmencie są przede wszystkim dania wywodzące się z kuchni włoskiej, jak pizza, dania makaronowe, warzywa na patelnię z odpowiednio dobraną mieszanką ziół, hiszpańska paella, czy bardziej swojskie w smaku dania na bazie mięsa czy też ryby – zwłaszcza te w panierce, które bez rozmrażania natychmiast po wyjęciu z opakowania są gotowe do smażenia na gorącym tłuszczu. W sklepowej lodówce powinny także rozgościć się dania pochodzące z kuchni polskiej oraz kuchni naszych najbliższych sąsiadów, jak pierogi z nadzieniem od owocowego, poprzez serowe, aż po mięsne czy też różnego rodzaju kluski i knedle. To po nie sięgają klienci w chłodniejsze dni, kiedy organizmowi potrzebna jest solidna dawka kalorii. Poza tym wiele z nich zastępując ziemniaki jest doskonałą bazą do dań obiadowych, ponieważ doskonale komponują się z mięsami i sosami.

Sezonowość produktów mrożonych na bazie mąki i ziemniaków – mówi Magda Parkitna specjalistka ds. marketingu i PR w JAWO – jest wyraźnie widoczna w przypadku produktów świątecznych takich jak pierogi czy uszka z kapustą i grzybami. W przypadku tych wyrobów najwyższe obroty osiągamy w ostatnim kwartale roku. Konsumenci niezmiennie najchętniej w przypadku naszych produktów sięgają po pierogi ruskie i te z farszem mięsnym. Również produkty z farszem truskawkowym dobrze rotują. Te preferencje smakowe Polaków potwierdzają również badania Nielsena.

Beata Marcińczyk

Poradnik handlowca, nr 10/260 XXI rok, październik 2014 (fragmenty)