Miniatura wpisu
Miniatura wpisu
powrót

Kartacze z mięsem

Produkt głęboko mrożony.

Kartacze to potrawa sporządzona z ziemniaków, mięsa, cebuli i przypraw.
Doskonałe z sosami, przysmażoną cebulka i surówkami. Na zachodzie Polski znane są jako kartacze a na wschodzie funkcjonują pod nazwą cepeliny.

Skład

woda, grysik ziemniaczany 18%, skrobia ziemniaczana, mięso wołowe 8,5%, mięso wieprzowe 4,2%, białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), sól, olej rzepakowy, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy, mąka pszenna.

Uwaga! Chronić przed rozmrożeniem. Po rozmrożeniu nie nadaje się do ponownego zamrożenia.

Alergeny występujące w zakładzie: gluten, jaja, mleko, gorczyca, soja, nasiona sezamu.

Produkt wyróżniony przez MRiRW znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”

Przygotowanie

Wrzuć pojedynczo zamrożone kartacze do 3 litrów posolonego wrzątku.

Nie przerywaj wrzenia i nie mieszaj. Od momentu wypłynięcia kartaczy na powierzchnię gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.

Po ugotowaniu wyjmij kartacze za pomocą łyżki cedzakowej. I podawaj tak, jak lubisz.

Wartości odżywcze

Wartość odżywczaper 100 g%RI*
Wartość energetyczna648 kJ / 154 kcal8%
Tłuszcz
w tym, Kwasy tłuszczowe nasycone
4,6 g
2,0 g
7%
10%
Weglowodany
w tym cukier
20 g
1,4 g
8%
2%
Białko5,4 g11%
Sól0,21 g4%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Informacja dla osób chorych na cukrzycę:
zawartość wymienników w 100g produktu: WW 2,0 WBT 0,6.

Nasze przepisy

    Komentarze

      • Władek napisał(a):

        Kartacze to specjalność kuchni na Suwalszczyźnie. Wszystko inne, łącznie z cepelinami, to marne namiastki tej wspaniałej potrawy.

    1. ela napisał(a):

      REWELACYJNE DANIE!!!!! trudno kupić trafiam tylko w jednym sklepie w okolicy Poznania ale bardzo szybko znikają- to mówi samo za siebie. Pozdrawiam

    2. Spidy napisał(a):

      Cepeliny to są na Litwie. Na Suwalszczyźnie to zawsze były i są kartacze, których jednak nie robi się z grysiku ziemniaczanego, skrobi i wzmacniaczy smaku.

    3. Matka_Polka napisał(a):

      Najpyszniejsze danie z mrożonki jakie kiedykolwiek jadłam. Rewelacyjny farsz – prawdziwie mięsny a nie zrobiony z papieru toaletowego;) Doskonały pomysł na szybki obiad – rewelacyjnie smakują ze stopionym masełkiem i posypane świeżym szczypiorkiem! R E W E L A C J A

    4. Dawid napisał(a):

      Do oryginału nie ma co porównywać. Ale jako danie mrożone wypada na tle konkurencji bardzo dobrze i jest zjadliwe. Ba! Smakuje nawet! Czym byłem bardzo zaskoczony, na plus oczywiście. 🙂

      Taka moja prośba – więcej farszu w środku, mniej „opakowania”.

      Cenę minimalnie podnieść, a kubki smakowe powędrują w górę u Państwa klientów.

      Wrócę jeszcze do tego dania. 🙂

    5. Pierogożerca napisał(a):

      Nie masz pomysłu na obiad?- kup kartacze z mięsem , pyszny i syty obiad mi najlepiej smakują polane tłuszczem i cebulką, polecam!

    6. Rzymia napisał(a):

      Próboałem karta ze wielu producentów,ale z JAWO są najlepsze.Na uwagę zasługuje ciasto. Jest wspaniałe. Farsz równieź wspaniały. Na uwagę zasługuje fakt krótki czas gotowania.Polecam.

      • Magda Parkitna napisał(a):

        Cieszymy się, że kartacze smakowały. Znajdzie je pani m.in. w nw. punktach:
        Auchan
        Hala Banacha
        Hala Marymoncka
        TOP Market
        Społem Żoliborz
        Delikatesy ML
        Sklepy u Doroty

        Pozdrawiamy
        JAWO

    7. Marlena Potocka napisał(a):

      Bardzo dobre są Państwa kartacze. Mam porównanie bo robi je moja koleżanka z Ełku. W sumie nie za bardzo odbiegają. Pyszne ! I bardzo syte. Zjadłam cztery z sześciu i więcej nie mogłam ;-)))))) Pozdrawiam

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *